Eindejaarstip: Pas middeling voor de inkomstenbelasting toe

Wisselen uw inkomsten uit uw onderneming? Dan kan het zijn dat u per saldo meer belasting betaalt dan wanneer dit inkomen gelijkmatig over de jaren verdeeld zou zijn. In dat geval kunt u de middelingsregeling (laten) toepassen. Deze regeling wordt in 2023 waarschijnlijk afgeschaft. De laatste periode waarover gemiddeld kan worden is dan 2022-2023-2024.

Bij toepassing van de middelingsregeling telt u het inkomen uit box 1 van drie aaneengesloten kalenderjaren bij elkaar op en deelt u dit door drie. Daarna berekent u hoeveel belasting (inkomstenbelasting en premie volksverzekering zonder heffingskorting) u in elk jaar over dit berekende gemiddelde inkomen zou moeten betalen. U vergelijkt dit met de werkelijk door u betaalde belasting over die drie jaren. Indien het verschil meer dan € 545 bedraagt, kunt u voor dit meerdere een teruggaaf krijgen.

De middelingsregeling heeft geen invloed op toeslagen.

Let op: U moet de Belastingdienst schriftelijk verzoeken om middeling. Het is aan te raden om eerst goed na te gaan welke drie aaneengesloten kalenderjaren het meest gunstig zijn om in de middeling te betrekken. Een jaar kan namelijk maar één keer in een middeling worden gebruikt.

Heeft u nog vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën