U wilt voorkomen dat uw partner aansprakelijk is voor schulden van uw bedrijf. Dan is de manier waarop uw relatie is vastgelegd van groot belang. Ook de rechtsvorm van uw bedrijf is bepalend. Bijvoorbeeld: bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) loopt uw partner meer risico dan bij een besloten vennootschap (bv).
Aansprakelijkheid afhankelijk van rechtsvorm
De aansprakelijkheid van uw partner is afhankelijk van de rechtsvorm van uw bedrijf. Er zijn rechtsvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid.
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
Hierbij zijn u en uw partner niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden van uw bedrijf.
- besloten vennootschap (bv)
- naamloze vennootschap (nv)
- coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
- stichting
- vereniging
Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld: u bent wel persoonlijk aansprakelijk bij aantoonbaar wanbeleid.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Hierbij is er geen verschil tussen uw privévermogen en zakelijk vermogen. Schulden van uw bedrijf kunnen op uw privévermogen verhaald worden. Dus ook op dat van uw partner, als daar niets voor geregeld is.
- eenmanszaak
- maatschap
- commanditaire vennootschap (cv)
- vennootschap onder firma (vof)
Geen bescherming bij een man-vrouwfirma
Wanneer u samen met uw man of vrouw in een vof zit, heeft u een zogenaamde man-vrouwfirma. Dan bent u allebei aansprakelijk met uw privévermogen en biedt trouwen onder huwelijksvoorwaarden geen bescherming.
Aansprakelijkheid afhankelijk van burgerlijke staat
Er zijn 3 manieren om uw relatie officieel vast te leggen. De manier die u kiest, bepaalt de aansprakelijkheid van uw partner.
Samenlevingscontract
Woont u samen? Dan zijn uw bezittingen en schulden in principe gescheiden. Zo kunt u ervoor kiezen alles te delen zolang het goed gaat met uw bedrijf en uw bezittingen te scheiden zodra het slecht gaat.
Trouwen of geregistreerd partnerschap
Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen is alles van u samen. Dus kan het vermogen van uw partner aangesproken worden. Gaat het heel slecht met uw bedrijf? Dan loopt u het risico dat u niet alleen uw onderneming kwijtraakt, maar ook de privévermogens van u en uw partner.
Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u vastleggen dat uw partner privé niet aansprakelijk is voor de schulden van uw bedrijf. Deze voorwaarden worden ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank. Dit register is openbaar.
Heeft u vragen? Neemt u vrijblijvend contact met ons op.
Bron: Kamer van Koophandel