Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) lopen ongeveer 78.000 huishoudens het risico dat hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kan worden gefinancierd op het moment dat deze afloopt. Op een totaal van bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken is dat misschien niet veel, maar de huizenbezitters in kwestie moeten waarschijnlijk hun huis verkopen.
Meeste aflossingsvrije hypotheken lopen rond 2035 af
Van de totale Nederlandse hypotheekschuld is ongeveer de helft aflossingsvrij. Veel van deze hypotheken lopen rond 2035 af. De AFM verwacht dat een deel van de huizenbezitters niet in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Het moment van de afloop van de aflossingsvrije hypotheek kan samenvallen met een lager (pensioen)inkomen en hogere hypotheeklasten, omdat er geen recht meer is op hypotheekrenteaftrek.
Risico op gedwongen woningverkoop
De AFM heeft geconstateerd dat ongeveer 157.000 huishoudens onvoldoende financiële middelen hebben om hun aflossingsvrije hypotheek na afloop opnieuw te financieren met een annuïtaire lening. De AFM verwacht zelfs dat het de helft hiervan niet lukt om hun schuld voor een deel aflossingsvrij voort te zetten. Deze groep van 78.000 huizenbezitters loopt een ernstig herfinancieringsrisico. Het gevolg hiervan kan zelfs zijn dat zij hun woning moeten verkopen om de uitstaande schuld af te lossen. Afhankelijk van de huizenprijsontwikkeling kan er zelfs een restschuld ontstaan. Volgens de huidige verwachtingen op lange termijn zal deze groep uit ongeveer 18.000 huishoudens bestaan.
Lage inkomens en ondernemers extra kwetsbaar
Volgens de AFM lopen huishouden met lage inkomens een groter risico op gedwongen woningverkoop. De kans op herfinanciering wordt verkleind, omdat zij vaak consumptieve schulden hebben. Het vermoeden bestaat dat het relatief grote aantal ondernemers onder de kwetsbare huishoudens minder goede oudedagsvoorzieningen hebben, of dat er onvoldoende bekend is over hun financiële situatie.
Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op voor aanvullende informatie.
Bron: Accountancy Vanmorgen en AFM