Belastingdienst start met sectorgericht toezicht zzp-wetgeving

De Belastingdienst start in een deel van de zorg en de bouw met een sectorgerichte benadering als het gaat om het toezicht op zzp-wetgeving. Deze sectorgerichte benadering betekent dat de Belastingdienst samen met brancheverenigingen en koepelorganisaties wil gaan samenwerken om te voorkomen dat er als gevolg van het toezicht van de dienst een ongelijk speelveld ontstaat of sprake is van marktverstoring.

Dat staat in het toezichtplan van de Belastingdienst dat vandaag is gepubliceerd en waarover staatssecretaris Vijlbrief vandaag een brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het gaat in de sector zorg om toezicht bij ziekenhuizen en zelfstandige klinieken en in de bouw om (grote) bouwprojecten. De bemiddelingsbureaus en intermediaire partijen in deze sectoren worden ook betrokken.

Steeds meer bedrijven voelen zich ‘gedwongen’ met opdrachtnemers te werken omdat deze liever als zelfstandige werken dan in dienst treden, constateert de Belastingdienst. Dit is met name het geval in sectoren met krapte op de arbeidsmarkt, zoals de zorg en bouw. In deze sectoren zal de dienst daarom starten met het sectorbrede toezicht. Doel is om later ook te starten in andere sectoren zoals onderwijs, ICT, horeca en detailhandel.

Handhavingsmoratorium

De Belastingdienst houdt toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen. Het kabinet heeft een handhavingsmoratorium ingesteld in afwachting van de nieuwe wetgeving voor het inhuren van zelfstandigen, dat in ieder geval geldt tot 1 januari 2021. De Belastingdienst handhaaft beperkt, maar vanaf 2020 zijn de mogelijkheden tot handhaven wel uitgebreid.

Vanaf 1 januari 2020 kan de Belastingdienst niet alleen handhaven als een opdrachtgever kwaadwillend is, maar ook wanneer opdrachtgevers na constatering dat sprake is van een dienstbetrekking hun werkwijze binnen een redelijke termijn niet aanpassen (in de meeste gevallen tot drie maanden) na aanwijzingen van de Belastingdienst. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst.

Aan het opleggen van correctieverplichtingen, naheffingen en zo nodig boetes, gaat volgens de Belastingdienst altijd een zorgvuldige afweging vooraf. Waar het gaat om sectorbrede problematiek, moet de sectorspecifieke aanpak extra zorgvuldigheid bieden.

Bron: accountant.nl

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën