De Belastingdienst legt voorlopig geen aanslagen box 3 op

De Belastingdienst legt voorlopig geen aanslagen box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) van de inkomstenbelasting op. Dit als gevolg van een arrest van de Hoge Raad, waarin volgens de rechter het systeem dat sinds 2017 geldt in strijd is met Europese grondrechten. Deze aanslagen zijn dus niet in overeenstemming met het arrest van de Hoge Raad, maar hierop hoeft geen actie te worden ondernomen. Deze aanslagen zullen later bij de definitieve aanslagen worden hersteld.

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er wordt gewerkt aan een werkbare oplossing voor de uitvoering van het arrest. Hij verwacht de Tweede Kamer in februari te kunnen informeren. De besluitvorming moet voor maart 2022 gedaan zijn, omdat dan de nieuwe periode voor de aangifte inkomstenbelasting over het boekjaar 2021 begint.

Het arrest heeft ook gevolgen voor alle aanslagen die per 24 december 2021 nog moeten worden opgelegd en alle aanslagen waarover wordt geprocedeerd of zal worden geprocedeerd. Er lopen nog massaal bezwaarprocedures voor de jaren 2019 en 2020. Een oplossing in de vorm van het belasten van het daadwerkelijke rendement heeft het nieuwe kabinet voor 2025 op de planning staan. Staatssecretaris Van Rij zal onderzoeken of dit kan worden vervroegd.

Uitzonderingen waarbij nog wel een voorlopige aanslag box 3 zal worden opgelegd zijn als de verjaringstermijn nadert en als de belastingplichtige er belang bij heeft dat deze worden opgelegd, zoals bij verliesverrekening of de middelingsregeling.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën