Eindejaarstip 11: Investeringsaftrek

Om in aanmerking te komen voor investeringsaftrek moet u rekening houden met het moment van het aangaan van investeringsverplichtingen. Het geven van de opdracht, de ondertekening van de offerte in combinatie met de tabel van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als het bedrag van de totale verplichtingen tussen € 2.400 en € 58.238 ligt, is de investeringsaftrek het hoogst. Het plannen en het (indien mogelijk) spreiden van investeringsverplichtingen lonen vaak de moeite.

Om de investeringsaftrek in de aangifte inkomstenbelasting 2020 te mogen verwerken moet rekening worden gehouden met een aantal voorwaarden. Het bedrijfsmiddel moet in 2020 in gebruik genomen zijn of er moet voldoende (minimaal 25%) aanbetaald zijn. Zo niet dan schuift de aftrek door naar latere jaren. Afhankelijk van de winstverwachting kan het aantrekkelijk zijn om nog in 2020 een aanbetaling te doen. Let wel op het risico van een faillissement van een leverancier.

Let op!
U dient 25% van een nog niet in gebruik genomen investering te hebben betaald, binnen 12 maanden na het aangaan van de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel. Voldoet u hieraan niet, dan vervalt de hele investeringsaftrek, tenzij sprake is van overmacht.

Let op!
Als u gebruik wil maken van de baangerelateerde investeringskorting (BIK) dan moet de laatste termijn van een investering, die u heeft gedaan vanaf 1 oktober 2020, betaalt zijn in 2021.

Let op!
Sommige bedrijfsmiddelen, die op de Milieulijst staan, mogen willekeurig afgeschreven worden. Heeft u deze nog niet in gebruik genomen, dan kunt u toch willekeurig afschrijven over maximaal het bedrag dat u in het jaar van investeren heeft betaald.

Heeft u in de periode tussen 2016 en 2020 gebruik gemaakt van de investeringsaftrek en verkoopt u het bedrijfsmiddel weer of ruilt u het in, dan krijgt u mogelijk te maken met de desinvesteringsbijtelling, waardoor u een gedeelte van de aftrek moet terugbetalen. Indien mogelijk kunt u het beste wachten met de desinvestering.

Let op!
Niet alle bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Uitgesloten zijn bedrijfsmiddelen met een investeringsbedrag van minder dan € 450 en bijvoorbeeld goodwill, grond, woonhuizen en personenauto’s (die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer).

Neem voor vragen of aanvullende informatie contact met ons op.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën