Eindejaarstip 10: Belastingvrij schenken ten behoeve van eigen woning en gespreide schenking

Vanaf 1 januari 2017 bestaat een schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Voor 2020 bedraagt deze vrijstelling € 103.643. Deze vrijstelling kan onder bepaalde voorwaarden gespreid over drie opeenvolgende jaren benut worden. Voorwaarde is dat de geschonken bedragen uiterlijk in het tweede kalenderjaar na het kalenderjaar waarin de eerste schenking is gedaan, moeten worden gebruikt voor de eigen woning.

De vrijstelling is niet beperkt tot schenkingen tussen ouders en kind, maar ook aan andere personen. De begunstigde moet echter wel tussen de 18 en 40 jaar zijn. Degene die de schenking ontvangt, moet deze gebruiken voor de eigen woning. Dus uitsluitend als het gaat om de verwerving of verbouwing van een eigen woning, de afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming met betrekking tot die woning en de aflossing van de eigenwoningschuld of de restschuld na verkoop van de eigen woning.

Per 2017 is het ook mogelijk om de hoge schenkingsvrijstelling van € 103.643 te gebruiken voor een schenking, die over drie achtereenvolgende jaren wordt gespreid. Als de ontvanger van de schenking deze gebruikt voor aflossing van de hypotheekschuld van de eigen woning, kan hierdoor de boeterente misschien (deels) worden voorkomen. Wel moet de ontvanger op alle momenten voldoen aan de leeftijdsgrens. Gespreide schenkingen zijn dus niet mogelijk als iemand bijna 40 jaar is.

Tip: Door de schenking is het belastbaar vermogen in box 3 in de inkomstenbelasting lager. Schenkt u nog in 2020, dan bespaart u in 2021 inkomstenbelasting in box 3.

Mocht u vragen hebben of aanvullende informatie willen ontvangen neemt u dan contact met ons op.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën