Eindejaarstip 15: Vergeet niet BTW privégebruik auto in de laatste BTW-aangifte aan te geven

Voor auto’s van de zaak die ook privé gebruikt worden, moet in de laatste BTW-aangifte van het jaar BTW over het privégebruik betaald worden. Daar staat tegenover dat u door het jaar heen de BTW  op alle autokosten in aftrek kunt brengen, als u de auto gebruikt voor BTW-belaste omzet.

Voor het btw-privégebruik kunt u gebruik maken van een forfaitaire regeling. Hierbij kunt u uitgaan van een btw-heffing van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief BTW en bpm.

Tip: Voor de auto van de zaak die vijf jaar (inclusief het jaar van ingebruikneming) of langer in de onderneming is gebruikt, geldt een lager forfait van 1,5%. Datzelfde percentage geldt ook als u bij de aankoop van de auto geen BTW in aftrek hebt gebracht.

Let op! U hoeft geen gebruik te maken van de forfaitaire regeling. U mag ook BTW betalen over het werkelijke privégebruik. Dit kan soms voordeliger zijn. U moet dan wel een (globale) kilometerregistratie bijhouden. Houd er rekening mee dat woon-werkverkeer als privé wordt beschouwd.

Tip: De niet-aftrekbare BTW in verband met het privégebruik is een kostenpost voor uw bedrijf en dus aftrekbaar van de winst.

Neem voor aanvullende informatie contact met ons op.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën