Werkt u zwart als u een beetje bijklust?

Er bestaan veel vragen of het mogelijk is om naast loondienst een zelfstandige klus te doen. Zoals van iemand, die fulltime in loondienst is en elk jaar 4 praktijkexamens afneemt voor een MBO-instelling. Of een taartenbakker, die onderzoekt of zijn idee kans van slagen heeft door alvast wat taarten te verkopen. Of een sportinstructeur, die verwacht 10 uur per jaar te worden opgeroepen om in te vallen à 20 euro per uur.

Bij de Kamer van Koophandel komen er vragen binnen zoals dat er zonder inschrijving geen factuur kan worden gestuurd en als er geen factuur kan worden gestuurd dat dit betekent dat er zwart gewerkt wordt. Toch? Tot welk bedrag mag er zwart bijverdiend worden?

Wie gaat googelen op de zoekterm ‘zelfstandige klus’ krijgt zoveel hits en verschillende antwoorden, dat het niet duidelijk wordt. Er bestaat een aantal hardnekkige misverstanden als het gaat om inschrijving bij Kamer van Koophandel, zwart werken en belasting betalen. Hieronder volgt de uiteenzetting hoe het precies zit.

Twee mogelijkheden

Als het gaat om arbeidsrelaties zijn er in Nederland twee mogelijkheden: loondienst en zelfstandigheid. De omstandigheden bepalen waarvan sprake is. U kunt niet zelf kiezen.

U bent in loondienst als er sprake is van loon, persoonlijke arbeid (werkzaamheden die niet zomaar door iemand anders uitgevoerd kunnen worden) en gezag (de verhouding tussen werkgever en werknemer). Ontbreekt 1 van deze criteria dan bent u zelfstandig en bij een zelfstandige, ook wel freelancer of zzp’er genoemd, kan er sprake zijn van een onderneming.

We hebben het dan over de zelfstandige die met een zekere regelmaat:

  • tegen betaling en voor eigen rekening en risico goederen en/of diensten levert,
  • openlijk naar buiten toe optreedt,
  • in de onderneming investeert en
  • deelneemt aan het economisch verkeer: niet alleen familie en vrienden maken gebruik van de diensten.

De Kamer van Koophandel registreert ondernemingen. Dus als er sprake is van een (parttime) onderneming is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Op de scheidslijn tussen zelfstandigheid en ondernemerschap is ruimte voor interpretatie.

Broodje aap

Terug naar de voorbeelden. In geen van de genoemde gevallen is sprake van ondernemerschap voor de Kamer van Koophandel. Deze vragenstellers hoeven zich dus niet in te schrijven. De factuur of declaratie mogen ze gewoon sturen. Of er btw moet worden gerekend en hoe de inkomsten (IB) moeten worden opgegeven, dat bepaalt de Belastingdienst. Ook daar zijn weer criteria voor.

Afhankelijk van de IB-beoordeling geeft u de inkomsten bij de belastingaangifte op als inkomsten uit overig werk of als winst uit onderneming. U betaalt dus gewoon belasting en werkt niet zwart, maar wit. Dat er tot een bepaald bedrag zwart mag worden bijverdiend, is een broodje aap.

Voor alle zelfstandigen is er een geruststellende mededeling: ook zonder inschrijving bij Kamer van Koophandel hoeft u niet zwart te werken. In Nederland mag er altijd belasting worden betaald.

Bron: Kamer van Koophandel

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën