Wijs uw werknemers op € 1.000 STAP-budget voor scholing

Op 1 maart 2022 treedt het STAP-budget (STimulering Arbeidsmarkt Positie) in werking. Dit vervangt de fiscale aftrekpost scholingskosten, de voormalige privé-aftrekpost voor studiekosten in de aangifte inkomstenbelasting.

Met het STAP-budget kunnen werkzoekenden en werkenden in loondienst per jaar een aanvraag ter waarde van maximaal € 1.000 per persoon indienen voor een opleiding. De aanvraag kan zelf bij het UWV worden gedaan. Als werkgever kunt u uw werknemers informeren over de subsidie en hen stimuleren om een aanvraag te doen.

Zorg voor een tijdige STAP-aanvraag

Per jaar stelt de overheid een budget van 218 miljoen euro beschikbaar voor opleidingskosten binnen deze post. Naar schatting kunnen jaarlijks 300.000 personen met een STAP-budget scholing volgen. Het aanvragen van het STAP-budget kan per 1 maart 2022 en wordt verdeeld over 5 tijdvakken. Zorg dat uw werknemers tijdig op de hoogte zijn van deze mogelijkheid, zodat zij voor 1 maart 2022 alle benodigde informatie voor de aanvraag hebben.

Lukt het niet om voor 1 maart een aanvraag in te dienen? Dan is de volgende mogelijkheid 1 mei 2022.

Voordelen voor de werkgever:

1. Extra opleidingsgeld voor uw werknemers

Heeft u als werkgever geen of een beperkt budget om uw werknemers opleiding of training aan te bieden? Het STAP-budget is een persoonlijk budget voor uw werknemers dat ze extra financiële mogelijkheden geeft voor scholing.

2. Werknemers groeien door

Werknemers kunnen met de scholing extra kennis of ervaring opdoen, waardoor ze doorgroeien naar een hogere of andere functie. Zo houdt u werknemers binnen uw bedrijf, ook wanneer zij wensen hebben om door te groeien in uw bedrijf. Daarnaast kan een werknemer via een korte cursus, die binnen het STAP-budget past een andere functie of specialisme verkennen.

3. Stimuleer innovatie binnen uw bedrijf

Voor innovatie is nieuwe kennis of ervaring nodig. Wilt u aan de slag met digitalisering of duurzaamheid? Het STAP-budget biedt verschillende opleidingsopties, die uw bedrijf verder helpt groeien. U kunt het opleidingsaanbod naast uw bedrijfsdoelstellingen leggen.

Extra kosten

Als uw werknemer een opleiding wil volgen die duurder is dan de STAP-subsidie van € 1.000? Geef eventueel aan dat u het resterende studiegeld betaalt. De werknemer vermeldt dan bij de subsidieaanvraag hoeveel financiering hij van een externe bron, in dit geval u als werkgever, ontvangt. Het STAP-budget wordt met dit bedrag verlaagd. Deze extra kosten zijn dan zakelijke bedrijfskosten, die u gedeeltelijk of geheel kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Rekenvoorbeeld: Uw werknemer wil een opleiding uit de STAP-catalogus volgen die € 1.500 kost. Standaard biedt u elke werknemers € 500  opleidingsbudget per jaar. Uw werknemer doet dan een aanvraag van € 1.000 euro voor het restant van de opleiding. Bekijk alle voorwaarden van het STAP-budget voor meer informatie.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: Kamer van Koophandel

 

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën