Belastingdienst start invordering van openstaande belastingschulden weer op

Vanwege de coronacrisis heeft de belastingdienst de invordering van openstaande belastingaanslagen tijdelijk stilgelegd. Nu starten zij die stapsgewijs weer op. Vanaf september 2021 sturen zij eerst vooraankondigingen. Later dit jaar betalingsherinneringen en aanmaningen. En als particulieren en ondernemers dan nog niet betalen, stuurt de belastingdienst hen vanaf begin 2022 dwangbevelen. Dat alles wil de belastingdienst zorgvuldig doen, met oog voor de persoonlijke en financiële situatie van particulieren en ondernemers.

Tijdens de coronacrisis heeft de Belastingdienst zoveel mogelijk rekening gehouden met de bijzondere situatie van particulieren en ondernemers. Aan de ene kant door de fiscale steunmaatregelen van het kabinet zo goed mogelijk uit te voeren. Aan de andere kant door het gewone werk soms anders aan te pakken. Zo heeft de invordering van belastingschulden vanaf maart 2020 grotendeels stilgelegen. Maar de beperkende coronamaatregelen zijn nu versoepeld en het economische leven komt vrijwel overal weer op gang. Daarom pakt de belastingdienst de invorderingswerkzaamheden geleidelijk weer op.

Dit is de planning voor de invorderingswerkzaamheden

  • Vanaf eind september worden vooraankondigingen gestuurd.
  • Vanaf begin oktober betalingsherinneringen.
  • Vanaf begin november aanmaningen.
  • Vanaf begin januari 2022 dwangbevelen.

Zij doen dit alleen voor belastingen waarvoor u een betalingsachterstand heeft en géén (bijzonder) uitstel van betaling heeft.

Moet u toeslagen terugbetalen en heeft u daarbij een betalingsachterstand? Dan ontvangt u hierover later bericht.

Vooraankondigingen vallen komende weken in de bus

Moet u nog een belastingaanslag betalen en heeft u daarvoor al een betalingsherinnering of aanmaning ontvangen? Dan stuurt de belastingdienst u een vooraankondiging om u daaraan te herinneren. Heeft u meer dan 1 belastingaanslag openstaan? Dan krijgt u ook meer vooraankondigingen.

Wat kunt u doen als u een vooraankondiging, betalingsherinnering, aanmaning of dwangbevel krijgt?

De belastingdienst wil samen met u voorkomen dat uw belastingschuld te hoog oploopt. En dat u extra kosten moet betalen voor een aanmaning of dwangbevel. Probeer in ieder geval zo snel mogelijk te betalen óf uitstel van betaling aan te vragen. Wat uw mogelijkheden zijn, hangt af van uw situatie.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: Belastingdienst

 

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën