BTW-regelingen in coronatijd

In verband met de coronacrisis zijn er nieuwe regelingen met betrekking tot de omzetbelasting van kracht geworden of zijn er bestaande regelingen aangepast.

De BTW-regelingen in coronatijd zijn:

  • Tot zeker 1 juli 2021 is het BTW-tarief op de verkoop van mondkapjes 0%. Dit geldt voor alle typen mondkapjes.
  • Op de levering van coronavaccins en coronatestkits en het vaccineren en testen met deze hulpmiddelen is tot 1 juli 2021 een BTW-tarief van 0% van toepassing, tenzij er een vrijstelling van toepassing is.
  • De Belastingdienst noemt het ongewenst dat uitlenen van personeel in de zorg leidt tot extra financiële of administratieve lasten. Daarom is de BTW-vrijstelling op het uitlenen van zorgpersoneel verlengd tot 1 juli 2021.
  • Als u gratis medische hulpgoederen of -apparatuur beschikbaar stelt aan zorginstellingen, -inrichtingen en huisartsen was de schenking tot 1 januari 2021 vrijgesteld van BTW. Dit heeft geen invloed op de aftrek van voorbelasting.

Aan al deze maatregelen zijn voorwaarden verbonden.

Sportscholen die tijdens de verplichte sluiting sportlessen aan hun leden aanbieden, mogen daarvoor het verlaagde BTW-tarief van 9% in rekening brengen. Deze regeling geldt vanaf 15 december 2020 totdat de verplichte sluiting wordt opgeheven.

Dien op tijd uw aangifte BTW in, ook als er niets is af te dragen of terug te vorderen (nihilaangifte). Zo voorkomt u een boete. Heeft u minimaal één jaar geen BTW afgedragen of in aftrek gebracht? Dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat uw onderneming is gestopt en stuurt u hierover een brief. Bent u niet gestopt? Reageer dan op tijd naar de Belastingdienst.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën