Eindejaarstip 1: Overdrachtsbelasting

Over enkele weken is het 2021. Welke acties kunt u nog het beste voor het eind van dit jaar ondernemen en welke zaken kunt u het beste uitstellen tot volgend jaar om van de bestaande en nieuwe fiscale regelgeving gebruik te maken? Vanaf vandaag zullen wij regelmatig een relevante tip uitlichten.

De tips zijn gebaseerd op het huidige Belastingplan 2021, waarvan een deel nog door het kabinet moet worden goedgekeurd.

Koop (eerste) eigen woning na 2020

Jongeren die minstens 18 jaar zijn en nog geen 35 jaar, krijgen vanaf 2021 een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aankoop van een eigen woning. De vrijstelling is eenmalig. Dit betekent dat indien deze jongeren al een koopwoning bezitten, ze toch recht hebben op de vrijstelling als ze een andere woning kopen. Voorwaarde is dat de woning door de koper als hoofdverblijf wordt gebruikt. De vrijstelling betekent een besparing van 2% overdrachtsbelasting.

Koop tweede woning nog dit jaar

De overdrachtsbelasting op woningen die een koper niet zelf als hoofdverblijf gaat gebruiken, stijgt volgend jaar naar 8%. Dit betekent een stijging van 6% ten opzichte van 2020. De verhoging is bedoeld om beleggen en speculeren op de woningmarkt tegen te gaan en zodoende woningen betaalbaar te houden. De maatregel betekent bijvoorbeeld dat een vakantiewoning belast wordt met 8% overdrachtsbelasting, maar ook de woning die een bedrijf koopt als belegging of de woning die een ouder koopt voor een kind.

Wilt u meer informatie of heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën