Kabinet vergoedt vanaf 1 november 2022 kosten energie-intensief mkb

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de uitwerking van de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) bekend gemaakt. De regeling gaat voor de periode november 2022 tot en met december 2023 gelden. Mkb-ondernemingen waarbij de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet bedragen, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling. Deze energie-intensieve mkb’ers krijgen een compensatie van 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs.

Openstelling tweede kwartaal 2023

Vanwege Europese staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie kan openstelling van de TEK duren tot het tweede kwartaal van 2023. Een deel van de energie-intensieve mkb’ers zit nu al in acute problemen en heeft nog de winter van 2022/2023 te gaan. Daarom heeft het kabinet ook besloten om tot de openstelling van de TEK, coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit.

Doelgroep

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK waaronder bakkers en productielocaties/werkplaatsen. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de TEK, maar voor hen geldt in lijn met Europese staatsteunregels een lager maximum bedrag per onderneming (€ 62.000 in plaats van € 160.000). Het eerder aangekondigde prijsplafond ondersteunt kleinverbruikers (huishoudens, zzp’ers en kleinere kantoren) bij de gestegen energiekosten.

Minimum verbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 12,5% van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.

RVO voert regeling uit

RVO gaat de TEK-regeling uitvoeren in opdracht van het ministerie van EZK. Op de website rvo.nl is daarom voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte pagina’ opengesteld, waarbij mkb’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: RVO en Accountancy Vanmorgen

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën