Middelingsregeling in de inkomstenbelasting bij sterk wisselende inkomsten

Heeft u als particulier of als ondernemer een sterke inkomensdaling gehad? De middelingsregeling in de inkomstenbelasting kan dan interessant zijn.

Hoe werkt de middelingsregeling?

Er bestaat recht op teruggave van de teveel betaalde inkomstenbelasting als het te betalen bedrag over het gemiddelde over een periode van drie aaneengesloten jaren lager is, dan het bedrag dat daadwerkelijk over die drie jaren is betaald. Er geldt een drempelbedrag van € 545 (2021). Het recht op teruggave geldt alleen voor het bedrag dat boven de drempel uitkomt.

Middelingsverzoek

De Belastingdienst past de middelingsregeling niet automatisch toe. Er moet een verzoek bij de Belastingdienst worden ingediend om de regeling toe te passen. Een middelingsverzoek moet binnen 36 maanden worden ingediend na afloop van de bezwaartermijn van de definitieve aanslag inkomstenbelasting over het laatste belastingjaar. De opgelegde aanslagen inkomstenbelasting en de belastbare inkomens wijzigen niet en de middelingsregeling heeft geen invloed op de toeslagen van de opgegeven jaren voor middeling.

Corona

In 2020 hebben veel ondernemers voor het eerst door corona een sterke inkomensdaling gehad. Het is aan te raden om eerst goed na te gaan welke drie aaneengesloten jaren het meest gunstig is voor toepassing van de middelingsregeling. Mogelijk is het aantrekkelijker om te wachten met het indienen van een middelingsverzoek, omdat er door het middelen met een later belastingjaar meer belasting kan worden teruggevraagd. De middelingsregeling mag vaker worden aangevraagd, maar elk belastingjaar mag maar één keer voor middeling worden gebruikt.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: Belastingdienst

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën