Wet arbeidsmarkt in balans: checklist voor werkgevers (vanaf 1-1-2020)

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) treedt op 1 januari 2020 in werking. Bereid u voor op de wijzigingen die er aankomen en kijk waar u nog voor 1 januari actie op moet ondernemen.

 1. Vast contract: lage WW-premie, flexibel contract: hoge WW-premie
  Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst en een hoge premie voor werknemers met een flexibel contract. U moet in de loonaangifte de juiste WW-premie afdragen.
 2. Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden
  Vanaf 1 januari 2020 moet de werkgever oproepkrachten die  langer dan 12 maanden in dienst zijn, een aanbod doen voor een vast aantal uren.
 3. Payrollwerkgevers: arbeidsvoorwaarden worden gelijk
  Payrollwerkgevers moeten ervoor zorgen dat hun payrollwerknemers vanaf 1 januari 2020 dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers die werken bij het bedrijf waar de payrollwerknemer werkt.
 4. Payrollwerknemer: dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden
  Payrollmedewerkers krijgen vanaf 1 januari 2020 minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers die werken bij het bedrijf waar zij gedetacheerd zijn. Als de werkgever medewerkers inhuurt via een uitzend- of payrollbedrijf, dan moet de werkgever dat bedrijf informeren over welke arbeidsvoorwaarden hij heeft voor zijn eigen medewerkers.
 5. Transitievergoeding vanaf de 1e werkdag
  Bij een ontslag of het niet verlengen van een tijdelijk contract moet de werkgever met ingang van 1 januari 2020 een transitievergoeding betalen. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën