Financiële planning en estate planning

Estate planning is het op een fiscaal zo aantrekkelijk mogelijke manier overdragen van vermogen aan de volgende generaties, zowel bij leven als bij overlijden. Hierbij komen verschillende rechtsgebieden samen: het huwelijksvermogensrecht, het erfrecht en het schenkingsrecht. Door deze rechtsgebieden wordt bepaald wat de omvang en de samenstelling van een nalatenschap is. Bovendien is er dan nog het fiscale recht als de inkomstenbelasting, de schenk- en erfbelasting en de overdrachtsbelasting.

Bij een overlijden moet vaak erfbelasting betaald worden. Indien de nalatenschap een groot vermogen is, kan het bedrag aan erfbelasting ook behoorlijk oplopen. Met een goede estate planning is het mogelijk om aanzienlijk te besparen op de te betalen erfbelasting. U kunt hierbij denken aan een schenkingsplan, het overhevelen van vermogen tijdens leven, in geval van ondernemingsvermogen kan optimaal gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Wilt u uw vermogen nog niet daadwerkelijk wegschenken aan uw erfgenamen? Het is ook mogelijk om uw vermogen alleen op papier over te hevelen. Hierdoor wordt bij uw overlijden de erfbelasting (deels) bespaard, maar u blijft zelf wel volledig over uw vermogen beschikken.

Een financiële planning geeft inzicht in de privé kant van het ondernemen. Vaak wordt dit aspect vergeten, maar het uitwerken van deze planning kan u als ondernemer, maar ook het gezin daarachter, rust geven. Hierbij moet u denken aan onder andere de volgende vragen:

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn gezin financieel goed achterlaat na mijn overlijden?

Wat gebeurt er allemaal als u komt te overlijden en kunnen mijn nabestaanden nog in ons huis blijven wonen? Wij zetten alles voor u op een rijtje en zorgen dat er inzicht komt.

Wat is mijn inkomen als ik met pensioen ga?

Wij kunnen inzichtelijk maken hoe hoog het netto besteedbaar inkomen zal zijn bij uw pensionering en vergelijken dit met uw huidige inkomen. Zo heeft u inzicht in de financiële gevolgen, die de pensionering heeft en kan er indien nodig of gewenst nog tijdig bijgestuurd worden.

Is het nog mogelijk om eerder te stoppen met werken?

Wij kunnen u inzicht geven in uw inkomenssituatie als u stopt met werken. Samen met u maken wij een financiële planning voor nu en de toekomst. Hierbij kunnen wij beoordelen of het mogelijk is om eerder te stoppen met werken.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor Financiële planning  en estate planning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Op ons kantoor in Hoorn staan wij voor u klaar om u van het juiste bedrijfsadvies te voorzien.

Middels ons contactformulier kunt u uw wensen kenbaar maken en wij nemen (op werkdagen) binnen 24 uur contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

U de ondernemer, wij de adviseur. Een prima rolverdeling. Toch durven wij te beweren dat ook wij heel ondernemend zijn. Wij zijn zelf immers ook een succesvolle onderneming.