Wetsvoorstel over verkorten betaaltermijnen aangenomen

De Tweede Kamer heeft vorige week het wetsvoorstel aangenomen om de maximale wettelijke betaaltermijnen van het grootbedrijf aan het mkb te verkorten van 60 naar 30 dagen. Daarmee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid.

Bescherming mkb’ers

Kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, gaven in onderzoeken aan dat er steeds later wordt betaald in plaats van eerder. Ook bleek dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste is sinds de coronacrisis steeds vaker het geval, waardoor kleinere ondernemers extra in de problemen kunnen komen.

Melding maken van te late betalingen

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kunnen melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in januari 2021 heeft opgezet. Dit meldpunt blijft langer geopend, ondernemers kunnen tot 26 januari 2023 een melding doen.

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor aanvullende informatie.

Bron: Accountancy Vanmorgen

Deel op sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

ZOEKEN

LAATSTE NIEUWS

Nieuws categorieën